1 2

sectiunea rezidentiale

Emese Ienes, Bogdan Ionescu

Casa IC

loc 5

7 voturi

amplasament:
Calanu Mic
proiectare:
2008
constructie:
2010
biroul I firma:
Experimental Studio of Architecture
colaborator[i]:
Catalin Gavrilescu, Tibor Lengyel
suprafata:
417 mp
buget:
fotograf[i]:
Bogdan Ionescu
panouri:
3

Casa IC, conceputa momentan ca o casa de vacanta, unde o familie de doua generatii se poate reuni, va functiona in viitor si ca resedinta permanenta pentru un cuplu de pensionari.
Cele doua cladiri existente pe sit erau construite in anii 60-70 si functionau in cadrul unei gospodarii taranesti. Am prevazut in prima faza demolarea jumatatii dinspre curte a casei, aici urmand sa fie reconstruite bucataria, cele doua bai si un dormitor; cele trei camere de la strada urmau sa fie pastrate iar anexa isi pastra functiunile de bucatarie de vara, garaj si se dota cu un apartament minimal si depozitare. Jumatatea noua a casei urma sa fie tratata ca o prisma cu latura dinspre curte imbracata in lemn, in contrast cu partea ramasa - aceasta avand scara unei vechi case din sat, urmand sa fie reconfigurata ca atare, intr-o forma-tip de casa. Operatia de (re)configurare a celor doua cladiri in aceste volume-tip are in vedere si raportarea la un peisaj specific: asezarea este constituita din cladiri (re)construite undeva la sfarsit de sec. 19 - prima jumatate de sec. 20 pe o planimetrie medievala (egy Kalán), iar majoritatea caselor sunt case-tip cu o scara specifica.
Cele doua volume de casa-tip sunt asezate pe o orizontala, care inchide la un nivel inferior si care, odata cu accederea la nivelul parterului si al mansardei, deschide casa spre peisaj; aceasta orizontala, perceputa de la strada ca si gard - o inchidere de piatra care porneste ca un soclu mic pentru a se transforma intr-un gard-poarta, este in interior un soclu-terasa.
Aceasta terasa-curte este spatiul cel mai important al casei: conecteaza cele doua cladiri, demisolul, parcarea, livada si gradina si asigura accesul dinspre strada, cat si accesul dinspre vecin. Totodata, inrameaza peisajul spre livada, oferind posibilitatea contemplarii lui.
Spatiul curtii este (de)construit prin juxtapunerea unor texturi de diferite materiale - lemn, piatra, iarba, beton vopsit, suprafete care vibreaza in lumina. Geometric, terasa leaga cele doua volume; lipsa de paralelism dintre cele doua fatade este ascunsa prin geometria terasei - o perspectiva inversa - care se deschide pe masura parcurgerii traseului de intrare. Geometria curtii, straina modlului de alcatuire al asezarii este insa ascunsa, inchisa, acest soclu orizontal care asigura toate aceste conexiuni, este in acelasi timp ecranat de cladiri, gard, asigurand intimitate.

Din cauza conditiei deteriorate a zidurilor, s-a optat pentru reconstruirea intregii case; acest fapt a permis modificari suplimentare la nivelele inferior si superior - inclusiv crearea mansardei. (Daca la nivelul parerului casa se deschide catre livada si Valea Streiului, mansarda inrameaza un peisaj ardelenesc de sat, and in centru biserica.)
S-a pastrat vechea planimetrie a parterului cu cele trei camere dinspre strada, pozitia celor doua volume, amenajarea exterioara, cat si pozitia accesului pe lot.

alte lucrari ale acelorasi autori

Emese Ienes, Bogdan Ionescu

CUBE

comentarii [0]

Adauga comentarii