1 2

sectiunea proiecte

Ioan ANDREESCU, Alexandru MALAESCU, Vladimir OBRADOVICI

Casa M

loc N

0 voturi

amplasament:
Ghiroda
anul:
2012
categoria:
ofertare
biroul I firma:
Andreescu & Gaivoronschi srl
colaborator[i]:
suprafata:
320 mp
buget:
imagini:
Darko BOGDANOV
panouri:
1

Prin tema de proiectare s-a cerut o locuinţă p+1 într-o zonă rezidenţială limitrofă oraşului timişoara (comuna ghiroda), pe o parcelă ce are vecinatatiile încă neconstruite. Zona are un puternic  caracter peisager, ce are ca dominantă  nişite bălţi (publice şi private) şi un canal de desecare al cărui maluri formează un ecosistem local.  

S-a dorit o casă realizată din panouri prefabricate de lemn (tip sandwich) , pentru a reduce costurile şi durata execuţiei. Un alt obiectiv a fost ca prin arhitectura casei şi nu prin mijloace termice, locuinţa să fie foarte bine termoizolată cu temperatura interioară cât mai bine reglată atât în timpul iernii cât şi al verii. Astfel casa are în plan o formă de „l”  cu deschidere sudică şi vestică pentru a beneficia de lumina naturală, lăsând curtea amplă să se deschidă  înspre zona însorită. Pentru zilele caniculare ale verii s-a prevăzut şi o curte secundară spre nord cu terasă şi o fântână.  Zona de zi se găseşte la parterul aripii p+1 având deschidere sudică şi vestică. Întrega zonă de zi se defăşoară între curtea secundară nordică (cu fântână) şi terasa vestică a livingului care are ca dominată o vatră tradiţională de pământ. Legătura dintre cele două spaţii exterioare se face printr-un „perete fundal” din pământ bătut (15cm), aflat pe latura nordică a zonei de zi pe care se proiectează întreaga activitate interioară a casei. Pe lângă rolul  dinamic şi de legătură a celor două spaţii exterioare, peretele de pământ are şi rolul de a regla temperatura interioară, functionanad ca element de inerţie termică dar şi de reglaj al umidităţii din atmosferă.

Copertina perimetrală curţii principale pe lângă rolul de a marca şi de a acoperi accesul principal în casă (aflat la intersecţia celor două aripi de clădire)  mai are şi rolul de a proteja spaţiile interioare de însorire în timpul verii, permiţând însorirea şi deci încălzirea spaţiilor în timpul iernii. Aceasta se realizaează prin raportul dintre înălţimea la care este amplasată copertina şi lăţimea acesteia în raport cu unghiul de incidenţă al luminii solare. În timpul zilelor călduroase de vară există posibilitatea de a folosi apa rece menajeră pentru a realiza o „perdea de apă” ce va curge de-a lungul întregului perimetru al copertinei, astfel se va umezi aerul şi va scădea temperatura interioară şi exterioară din jurul clădirii. Accesul pe parcelă se va face printr-un spaţiu care nefiind îngrădit va fi unul cu caracter semi-public, unde se vor putea parca două autoturisme. Tot acolo se vor realiza bransamentele utilitaţiilor, zona de depozitare deşeuri şi poşta. Din acest spaţiu intermediar aflat pe latura sudică a parcelei, se poate intra direct în locuinţă printr-un acces secundar sau se poate pătrunde pe sub copertina perimetrală în curtea principală.

Aripa estică a parterului (p) adăposteşte o zonă de noapte (două dormitoare, o baie, un acces secundar şi o centrală termică). Accesul principal în clădire precum şi scara la etaj sunt propuse la intersecţia celor două aripi de clădire.

Etajul adăposteşte dormitorul matrimonial, o baie şi un birou. Dormitorul matrimonial are un gol sudic orizontal, deschis spre balta din apropiere şi un amplu gol vestic spre canalul de desecare şi zona neconstruită dintre timişoara şi ghiroda. Din baie se va putea ieşi pe o terasă  nordică descoperită iar de pe hol se va putea ieşi pe terasa amplă parţial circulabilă peste aripa estică (p) a clădirii.

Sistemul constructiv al clădirii este realizat din pereţi prefabricati „tip sandwich” având structura de lemn, montaţi pe infrastructura de b.A. Copertinele exterioare de asemenea se vor realiza din elemente prefabricate de lemn.

Pardoselile exterioare ale teraselor şi cele ale accesului sub copertină se vor realiza din podele compozite pentru exterior. Faţadele vor fi finisate peste închiderile de vată minerală rigidă cu o tencuială decorativă gri deschis texturat pe bază de var şi argilă. Tâmplăria exterioară va fi realizată din lemn masiv triplustratificat, nuanţă nuc.

Împrejmuirea parcelei se va realiza din gabioane de piatră spartă de carieră care vor rămâne aparente în exterior la o înălţime  de 1,8m iar la interior până la partea superioară a acestora se va ridica un taluz de pământ înierbat şi plantat.


alte lucrari ale acelorasi autori

Vladimir OBRADOVICI

casa cu miez verde

Vladimir OBRADOVICI, echipa | AsoP

Lumea de Dincolo

comentarii [1]

Dame
Fill up your travel map with the help of things to do - seize the opportunity to discover the world around you.

Adauga comentarii