1 2

sectiunea rezidentiale

Octavian Radu TOPAI

Casa R.B.

loc N

0 voturi

amplasament:
Arad
proiectare:
2010
constructie:
2010
biroul I firma:
Arhland srl |
colaborator[i]:
suprafata:
- mp
buget:
fotograf[i]:
Octavian Radu TOPAI
panouri:
2

Casa a fost proiectata pentru o familie cu trei copii : sotul participant la maratoane si expeditii montane, sotia cu pasiuni in arta culinara si toti iubitori de natura.

A rezultat astfel o partitionare interioara ierarhizata in care bucataria se afla in centrul casei , cu deschidere vizuala spre zonele adiacente : zona de zi, zona de noapte si zona de servici delimitate  intre ele prin niste axe perpendiculare trasate clar la nivelul pardoselii prin zone verzi si alei din lemn ce se continua in exterior.  

Livingul este un spatiu foarte viu al casei, unde vin adesea invitati, se fac prezentari fotografice etc,  si s-a dorit asftel o separare fata de restul casei in primul rand pentru a nu  disturba somnul copiilor. Accesul in living a fost rezolvat printr-o punte de legatura bordata de o vegetatie mai ampla a carui scop este de a filtra zgomotele si pentru a se simti mai bine trecere spre un spatiu celebrat. Living-ul  in sine este si el impartit in doua:  o zona mai retrasa, intima cu o inaltime mai mica si o zona mai generoasa pentru socializare.  Cele doua sunt separate de un semnieu.  

Aleea principala a casei este punctata clar prin doua luminatoare si se opreste la un lamai in jurul caruia este amenajat un loc de stat. Aici se afla de fapt locul de joaca si explorare al copiilor , adiacent bucatariei , “punctul de control” al casei. Terasa din spate, orientata spre sud poate fi accesata din living, bucatarie si dormitorul matrimonial. Prin zona de servici se face legatura cu mansarda unde se afla biroul beneficiarului si o zona de hobby care va putea sa devina camera unui copil, fiind prevazute retele pentru  un grup sanitar in viitor.  

Chiar daca spatiile verzi din casa nu au fost complet amenajate, urmand sa fie populate cu plante mai inalte, ele au avut deja un impact pozitiv asupra calitatii aerului in interior. Preocuparea pentru ecologie, pentru un mediu natural si sanatos nu s-a oprit aici.Apele pluviale sunt colectate de pe acoperis si terasa din etaj si introduse in doua rezervoare subterane unde este filtrata si folosita in irigarea automata a jardinierelor din interior usurand munca si eliminand problema clorului din apa de la retea. Panourile solare asigura incalizirea apei menajere pe aproape intreg parcursul anului.  Structura casei este din lemn, iar peretii au fost termoizolati cu un material lemnos ce lasa peretii sa respire fara a mai fi nevoie de membrana.Catre exterior s-a amplasat un al doilea strat de termoizolatie lemnoasa care poate fi tencuita. Finisajele interioare si exterioare au fost alese pentru a permite respiratia peretilor rezultand un coeficient termic  foarte bun si costuri de intretinere foarte mici. S-a evitat de asemenea folosirea liantilor toxici.  Ventilatia si lumina  naturala este asigurata atat prin cele doua luminatoare  cu inchidere automata in caz de ploi puternice cat si prin generoasele zone vitrate prevazute cu ochiuri  destinate exclusiv ventilarii.  Daca la interior nu este o casa conventionala, din exterior s-a dorit imaginea unei case discrete, bine integrata in cadrul contruit al cartierului subcetate si in acest sens s-a ales  invelirea cu sarpanta spre strada si o terasa circulabila spre interior.

alte lucrari ale acelorasi autori

Octavian Radu TOPAI

Amenajare magazin Vesa

comentarii [0]

Adauga comentarii