Clădirea construită în 1884 a suportat o serie de transformări şi intervenţii. O parte au vizat refuncţionalizarea imobilului, altele conservarea caracterului istoric al acestuia. La momentul demarării proiectului ultima intervenţie se întâmplase cu un deceniu în urmă şi adusese câteva transformări majore printre care şi transformarea geometriei învelitorii ca urmare a mansardării. De asemenea ea se făcuse cu know-how, tehnologii şi materiale disponibile la acel moment în ţară.
Tema de proiectare care a stat la baza proiectului viza:
Lucrări de hidroizolare perimetrală subsol + vertical şi orizontal / rebilitare faţadă principală şi faţade laterale / demontare lucarne şi montare luminatoare în planul învelitorii / reparaţii învelitoare.
Aceasta a fost extinsă ca urmarea a discuţiilor şi necesităţilor tehnice la reabilitarea zonei de streaşină şi hidroizolarea zidăriei de fundaţie conform expertizei tehnice ulterioare.
Un punct aparte l-a constituit readucerea învelitorii la forma iniţială prin demontarea lucarnelor şi utilizarea unor ferestre în planul acoperişului, ceea ce a şi dus la o iluminarea mai bună a spaţiilor interioare. Această măsură a fost importantă şi pentru ansambul arhitectonic care este piaţa romanilor, pentru care acest tip de lucarne nu erau caracteristice.
Pentru a garanta o ofertă economică şi o execuţie cât mai bună s-a întocmit o antemăsurătoare detaliată cu accent pe toate elementele decorative ale faţadelor, pe măsurile de protecţie a acestora prin glafuri şi alte elemente de tinichigerie , precum şi pe tehnologia şi cantităţile aferente măsurilor de hidroizolare verticală şi orizontală a zidăriei de fundaţie. Acest lucru a permis desfăşurarea lucrărilor fără costuri suplimentare şi în condiţii de calitate impuse.
Un element important l-a constituit asistenţa tehnică acordată pe parcursul lucrării în baza unei proceduri de asigurare a calităţii discutate în prealabil care a inclus toţi factorii de decizie în mod constant cu o distribuire clară şi eficientă a responsabilităţilor.