1 2

sectiunea rezidentiale

RADU OCTAVIAN TOPAI

CASA NEAMTU

loc 4

7 voturi

amplasament:
Valea Frumoasa, loc. Ghioroc, jud. Arad
proiectare:
2007-2009
constructie:
2009
biroul I firma:
s.c. Arhland s.r.l.
colaborator[i]:
ing. Gherasim Misca, ing. Cristi Dutu
suprafata:
234 mp
buget:
fotograf[i]:
Radu Octavian Topai
panouri:
2

Cunosteam beneficiarii de mai demult, avand cativa prieteni comuni. El abandonase ingineria in favoarea artei si a suferit o reconversie profesionala, devenind un pictor pasionat. Impreuna cu sotia sa, ne-au solicitat proiectarea unei case, care la inceput nu avea o identitate foarte bine definita dar care s-a conturat odata cu proiectul. Isi doreau o casa traditionala, neostentativa, in regim parter, cu o prispa la intrare si materiale naturale. A rezultat o casa de vacanta dar care permite si locuirea mai indelungata pe timpul verii alaturi de copiii, un loc de intalnire cu prietenii dar si un spatiu care poate gazdui uneori ateliere de creatie pentru artistii plastici.
Terenul generos din Ghioroc, langa Arad, avand o veche livada, pleaca de langa drumul de pe firul vaii si urca destul de accentuat. La fata locului am observat ca pe masura ce urci, privelistea devine tot mai atractiva, locul meritandu-si denumirea de "Valea Frumoasa".
Cel mai bun amplasament pentru casa l-am considerat a fi in zona mediana a terenului, locul avand mai multe avantaje. Apropierea pietonala catre casa se face printre copacii din livada existenta, care a fost pastrata. Se separa mai bine spatiul privat de cel semipublic, acesta fiind destul de generos intre casa si drum, iar partea de sus a terenului, cea mai privilegiata, ramane privata. Terenul a fost afectat minimal, constructia preluand si folosind panta terenului.
Pentru o functionalitate cat mai buna, incaperile s-au impartit in doua volume, unul de zi si unul de noapte. Accesul in casa se face printr-un corp de legatura intre cele doua.
Atelierul de pictura si camera tehnica se afla la demisolul volumului dinspre strada, un amplasament firesc datorita inclinatiei terenului, orientate catre zona semipublica.
"Curtea" amenajata este o prelungire a livingului in exterior, un spatiu de intalnire si de discutii, de unde se percepe foarte bine valea si imprejurimile. Pivnita, cu usa masiva din lemn si feroneria facuta manual, participa si ea la dialog, inchizand una din laturi, incastrata in teren si continuand parapetul de piatra care stabilizeaza terenul.
Interfata dintre curtea semipublica si zona privata de teren este data de scara "labirintica" minerala, din piatra si caramida cu treptele placate cu lemn, care urca intre pivnita si parapetul din piatra. Apa de ploaie de pe scara este colectata si preluata de reteaua de drenaj.

La interior, zona de zi este impartita in doua. Bucataria si locul de luat masa sunt elevate si comunica cu terenul printr-o fereastra orizontala. Pentru o continuitate vizuala mai buna, in dreptul acestei ferestre terenul a fost taluzat si plantat cu flori . Sarpanta volumului de zi si majoritatea elementelor structurale din lemm au ramas aparente. In functie de destinatia spatiilor, pardoselile sunt predominant din lemn si caramida, gresia fiind evitata.

In clipa de fata casa isi indeplineste cu succes rolurile pentru care a fost proiectata.

alte lucrari ale acelorasi autori

RADU OCTAVIAN TOPAI

CLINICA MEDIFARM

comentarii [2]

faiz
membedakan antara teman, kawan, teman dan kenalan. Dlink 9 agen astm a283 c agen pipa boiler agen plat abrex 400 agen plat asme516 grade70

Phyllisral
wh0cd691893 buy viagra no prescription

Adauga comentarii