1 2

sectiunea proiecte

RADU OCTAVIAN TOPAI

CLINICA MEDIFARM

loc 13

3 voturi

amplasament:
Victoria, jud. Brasov
anul:
2009
categoria:
proiect de idee
biroul I firma:
s.c. Arhland s.r.l.
colaborator[i]:
suprafata:
318.54 mp
buget:
-
imagini:
Radu Octavian Topai
panouri:
2

Proiectul de fata a fost realizat dupa o colaborare mai indelungata cu beneficiarul, o doamna proprietara a mai multor farmacii in judetul Brasov. De-alungul anilor, am ajuns sa cunoastem destul de bine personalitatea si preocuparile beneficiarului, inclusiv cele de natura spirituala.
Orasul Victoria, fost oras industrial aflat la poalele muntilor Fagaras, duce lipsa de servicii medicale de calitate, iar ideea de baza a fost aceea de a invita medici specialisti din tara, pentru a oferi consultatii. Astfel s-a concretizat tema: o cladire care sa contina cateva cabinete medicale, dar care sa ofere si spatiu de cazare medicilor. Terenul pus la dispozitie se afla de-alungul unui drum de centura putin circulat, pe o fasie de teren aflata la jonctiunea a doua zone diametral opuse: latura vestica este puternic antropizata, cu numeroase blocuri din panouri prefabricate, iar alaturat, pe partea estica, se intinde o padure intr-o mica vale, pe malul unui parau.
Avand privilegiul de a primi libertate totala din partea beneficiarului, conceptul s-a concretizat tinand cont de personalitatea acestuia, de teren si functiune. Astfel, avand doua destinatii diferite (cabinete medicale si locuire) pe un teren cu doua deschideri (spre oras si spre natura), nucleul construit al cladirii s-a divizat in doua: spatiul alocat cabinetelor s-a orientat si deschis catre oras, iar zona privata, de locuit, s-a deschis catre peisajul natural inchizandu-se catre oras.
Terenul nefiind foarte mare, am decis legarea stransa intre interior si exterior, pentru ca ansamblul teren-constructie sa functioneze ca si un tot unitar.
Spatiile s-au generat prin rotirea a doua "coji" in sensuri opuse. Astfel, coaja exterioara, corespunzand imprejmuirii, se roteste in sens Yang, emitand energie, iar coaja interioara, anvelopa cladirii, se roteste in sens Yin, receptand energie. In centru cei doi vectori convietuiesc, gradina interioara devenind locul echilibrului absolut.
Cei doi pereti din piatra, in forma de L, care inchid curtea interioara, separa cele doua functiuni majore. Acestia nu sunt legati prin elemente constructive de restul constructiei, permitand luminii sa intre tangential prin fantele rezultate pentru a pune in evidenta textura pietrei. Ideal ar fi fost ca planurile sa descrie traiectorii curbe, insa teama de o executie deficitara ne-a convins sa alegem totusi liniile drepte.
Pentru a crea senzatia de miscare a suprafetelor in directiile dorite, panourile de inchidere sunt dispuse in progresie geometrica, acelasi raport regasindu-se avansarea ambelor suprafete. Interiorul zonei private este minimalist; in living, rolul semineului a fost luat de o fereastra mare orizontala prin care se stabileste un contact cu amenajarea curtii interioare. Dormitoarele s-au amplasat la subsol, cu iesire intr-o curte scufundata generoasa.
Cu putin timp inainte de inceperea constructiei, tema s-a schimbat in mod fundamental, suprafetele solicitate s-au marit, fiind necesara abandonarea proiectului vechi si reproiectarea aproape de la 0.

alte lucrari ale acelorasi autori

RADU OCTAVIAN TOPAI

CASA NEAMTU

comentarii [1]

Justlaw
Acquisto Viagra Online Sicuro Where To Order Finasteride Buy Propecia And Minoxidil http://costofcial.com - cialis buy online Where To Buy Viagra In Beijing Viagra Prezzo Buy Generic Viagra Online Uk cialis buy online Amoxicillin 500mg Cap Sildenafil 100mg Med http://costofcial.com - cialis Comprar Cialis 20mg Surrey Kt12 Viagra Drug Extra Erectile Dysfunction

Adauga comentarii