1 2

sectiunea arhitectura

Ana - Maria Burzo, Otilia Veronescu

Statie deshidratare namol

loc 5

8 voturi

amplasament:
Timisoara
proiectare:
2008-2009
constructie:
2010
biroul I firma:
Datcomp
colaborator[i]:
Cristian Giraciu, Loredana Crainiceanu
suprafata:
270 mp
buget:
fotograf[i]:
-
panouri:
2

Proiectul pentru modernizarea Uzinei de Apa 2-4 din Timisoara a venit ca o necesitate de protejare atat a mediului inconjurator cat si a consumatorilor. Proiectul a fost amplu, incluzand mai multe discipline si a avut ca tema procesul de tratare si deshidratare a namolului rezultat din decantare sau din spalarea bazinelor. Printre obiectivele realizate se numara si aceasta Statie de Deshidratare Namol (SDN) care adaposteste recipientii de namol, pompele, o statie de polielectrolit si o centrifuga. Namolul rezultat din tratare este deversat in remorci, ca apoi sa fie transportat la deponeu.
Complexitatea acestui proiect a fost aceea de a cunoaste si de a intelege fluxul tehnologic si apoi de a-l transpune in arhitectura.
Cand am inceput lucrarea, beneficiarii pe langa insusirea acestor informatii, ne-au solicitat sa iesim din tiparul constructiilor industriale si anume, acela de “cutie”.Asa ca, intr-o prima etapa, am propus fluidizarea spatiului prin adoptarea mai multor plane diferentiate cromatic si compozitional, prin senzatia de detasare a acoperisului, si in acelasi timp prin consola care le uneste.
Copertina pentru remorci este si ea un rezultat estetic, dar si functional. Stalpii sunt centrali, tocmai pentru a face cat mai usoara parcarea remorcilor. Aceasta solutie a dus si la imbunatatirea imaginii, copertina care sta in consola reducand masivitatea si ajutand in acelasi timp ideea de fluidizare.
In final, cladirea rezolva procesul tehnologic, dar se raporteaza si la scara umana, creind un mediu bun pentru om.

alte lucrari ale acelorasi autori

Ana - Maria Burzo, Otilia Veronescu

Statie deshidratare namol

comentarii [4]

faiz
membedakan antara teman, kawan, teman dan kenalan. Dlink 9 agen astm a283 c agen pipa boiler agen plat abrex 400 agen plat asme516 grade70

@obi1
la anul o sa participam la a_ta cu o statie de epurare, si proiectul ti-l dedicam tie,draga obi!

cean ion
Constructia moderna mascheaza cu mult rafinament utilitatea de baza (tratarea si deshidratarea namolului). Aceste idei indraznete ar trebui incurajate.

obi1
arhitectura de namol(maro)

Adauga comentarii