1 2

sectiunea arhitectura

Attila WENCZEL

Dental Praxis

loc N

0 voturi

amplasament:
Timisoara
proiectare:
2012
constructie:
2012
biroul I firma:
Parasites studio
colaborator[i]:
Claudiu TOMA
suprafata:
350 mp
buget:
-
fotograf[i]:
Attila WENCZEL
panouri:
2

 

Proiectul clinicii dentare dentalpraxis a fost conceput pe un teren liber de constructii, intr-un tesut urban ordonat, rectangular, intr-o zona rezidentiala aflat la apropierea limitei orasului. Ideea proiectului s-a nascut odata cu predarea amplasamentului - teren cariat – in tesutul urban mai sus mentionat, cu o latura tesita. Ideea a fost reconfigurarea functionala a acestei parcele, plecand de la cerintale specifice functiunii medicale dentare. Actul medical stomatologic  prin natura sa este orientat spre cazuri specifice, particulare, fiecare lucrare fiind individuala si legata de o persoana specifica. In mod similar problemele sitului au dictat solutia specifica aleasa – tipologia golurilor , implantarea noii structuri, operatiunile specifice facute asupra volumului initial, retragera tesita a parterului cladirii dupa forma sitului  si operatiile facute la nivelul etajului. Astfel, am deschis perspectiva dinspre cladire spre strada principala, aflata perpendicular pe fatada accesului . Totodata, directia fatadei principale a coincis si cu punctul cardinal sud. Am ales sa ordonam functiunile interioare in functie de acesta, in  zona insorita amenajand spatiul de asteptare si laboratorul dentar. 

Cladirea este un monovolum cu un spatiu central public realizat pe doua niveluri, iluminat zenital. Cromatica volumului e simpla, compusa  din suprafete albe si negre - albul fiind masa construita si negrul marcand golurile orizontale si muchiile.

Accesul in cladire este marcat printr-o retragere a peretelui principal in dreptul usii. Golul astfel creat este bordat de un chenar din lemn, ingropat la nivelul pardoselii, peretelui  si  tavanului. Usa principala completeaza spatiul, unind cromatic planurile din lemn ale  tavanului  cu cel de calcare. Interiorul este conceput  luminos, fiind propuse  culori deschise, care sa reflecte lumina  exterioara. Volumul receptiei care delimiteaza spatiul principal al parterului si adaposteste spatiile saliilor de radiologie, sterilizare, camera tehnica, servere, va fi imbracat intr-un invelis semilucios care va camufla si usile destinate acestor spatii.

Din punct de vedere functional cladirea este impartita pe niveluri. La parter se afla spatiile publice, holul central de acces care orienteaza circulatiile interioare, accesul public spre cabinetele dentare si la sala de radiologie. Sala de asteptare este separata prin spatiul de receptie de holul principal din care se acceseaza cabinetele. Spatiul se deschide pe doua niveluri, iluminat in zona scarii printr-un luminator. Spatiile etajului sunt destinate personalului medical si colaboratorilor, aici fiind plasate laboratorul pentru tehnica dentara, birourile, vestiarele si o mica sala de sedinte.

 


comentarii [0]

Adauga comentarii