1 2

sectiunea interior

Claudia GODEAN

Cutia Cartilor

loc N

0 voturi

amplasament:
Timisoara
proiectare:
-
constructie:
2012
biroul I firma:
D'architect srl
colaborator[i]:
suprafata:
- mp
buget:
fotograf[i]:
-
panouri:
2

 

Comanda era de realizare a unei librarii a universitatii de vest, pe locul celei existente, unde se vor comercializa carti publicate de editura universitatii in principal si nu numai, precum si produse cu sigla uvt-ului (pixuri, cani, tricouri etc).

Avand la dispozitie „manualul de identitate vizuala-uvt”, aria vis-a-vis de cromatica si forma s-a restrans. Aveam voie sa ma joc cu patratul, ca si forma, iar ca si culori aveam de ales intre albastru, galben, alb, negru, gri.

Cromatica

Am optat pentru galben si alb.

Galben pentru ca e o culoare ce stimuleaza, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei si predispune la comunicativitate, da senzatia de caldura si intimitate. Albul are efect de liniste si-n acelasi timp „raceste” galbenul folosit, il tempereaza.

Deci galbenul atrage atentia, albul il tempereaza, il linisteste.

Forma

A rezultat din jocul cu penita. Jocul cu penita a concretizat ideea conceptului. In momentul in care scrii cu penita o parte a literei se ingroasa, devine vizibila, o parte ramane neutra si sustine partea ingrosata. 

Conceptul era asadar acesta : ingros- accentuez anumite corpuri de mobilier, celelate le sustin pe acestea, atat fizic, cat si vizual.

Am pastrat, ca si fundal, jocul cu patratul- devenit cutie- element de sustinere, iar corpurile principale vor fii din litere. 

De ce litere?

Simplu. Literele formeaza cuvinte, propozitii, fraze.....Formeaza carti. Cartile contin litere, literele contin carti. Asadar cartile vor fi sustinute si tinute in litere.

Alegerea literelor a venit de la sine cumva. Spatiul librariei trebuia sa fie reprezentativ pentru universitate. Asadar literele ce formeaza sigla erau cele ce trebuiau sa devina volumul pentru expunerea cartilor.

Literele u,v, t  le-am concretizat din pal alb lucios, pentru ca se evidentiau de restul cutiilor prin forma, iar restul cutiilor fiind dublate de pal galben pentru a pune in valoare cartile si literele.

Restul spatiului a fost tratat unitar- pardoseala intorcandu-se si pe planul  peretelui, cat si al tavanului, pentru a fii un fond continuu, atat parchetul cat si plexi-glass-ul.

Pe peretele de plexi-glass am realizat un decupaj in care am dorit sa mentionez anii de cand a aparut pentru prima data ideea infiintarii unei universitati in partea de vest a tarii, respectiv in 1944, apoi in 1962- a fost infiintata, iar in 1968 a devenit universitate de sine statatoare. Am reprezentat acesti ani sub forma „acelor„ de ceasornic, nedorind sa inscriptionez in mod evident acest lucru.

De ce?

Sa existe aceasta intrebare, sa intrige, iar cine va fi curios sa afle raspunsul!

 


comentarii [0]

Adauga comentarii