1 2

sectiunea peste1000

Marius Miclaus

Bastionul Theresia - Gradina cu Vise

loc 5

16 voturi

amplasament:
Timisoara
proiectare:
2004-2010
constructie:
2010
biroul I firma:
Archaeus Studio
colaborator[i]:
suprafata:
13.000 mp
buget:
9.700.000 euro
fotograf[i]:
Ovidiu Micsa, Bogdan Rat, Marius Miclaus
panouri:
2

echhipa de proiect: arh. Marius Miclူuᗰ, stud. arh. Bogdan Raᘰ, arh. Zsolt Varday, arh. Brindusa Havasi, arh. Maia Baldea, arh. Beatrice Lucaci, arh. Nicolae Olteanu, arh. Cristian Blidariu,arh. Vasile Oprisan; ATELIER TREI - arh. Cosmin Bloju, arh. Codruta Negrulescu, arh. Oana Sarbu, arh. Victor Popovici, arh. Claudia Godean; PARASITESTUDIO - arh. Claudiu Toma.


colaboratori: Structuri - SC CORONA TIMEXIM SRL, Instalatii - CAPABIL SRL, G&C MARKET CASTELLI SRL , Topo - A&C GEODETIC TEAM Peisaj - ing. Constantin Berar, Istoric - ist. Simina Stan, artist Nada Stojici, Analize restaurare – prof. dr. Marin Secalman, conf. Anca Luca, Restaurare - dr. arh. Ileana Zbirnea, rest. Iulian Olteanu, Studii Socio Umane - dr. soc. Corina Ilin.
---------------

Cistigarea unui concurs national de solutii pentru reabilitarea Bastionului Theresia (1738) ca Monument clasa A pe lista Nationala a Monumentelor, a deschis posibilitatea unei experiente profesionale dificile si in acelasi timp extraordinare. Efortul echipei de proiect (in toate etapele acestuia – de la prefezabilitate la detalii de executie) dublat de dorinta beneficiarului (Consiliul Judetean Timis) de implementare a proiectului prin Fonduri Europene a definit o strategie de cistigare si definitivare a executiei acestei lucrari.
In primul rind s-au luat in calcul potentialitatile spatiilor interioare, a spatiilor nefolosite (mansarda) si definirea unor noi volume contemporane pentru functiuni predominant culturale.

Conceptual interventia se bazeaza pe citeva principii
- eliminarea mortarelor pe baza de ciment si a betoanelor turnate in reabilitarea din anii '70 (implicit eliminarea atacurilor asupra suprafetelor istorice datorate materialelor folosite la acea vreme),
- realizarea noilor instalatii doar prin pardoseli si elemente metalice care sa excluda interventia in substanta istorica,
- folosirea de materiale noi (reversibile) usor de eliminat in interventiile ulterioare,
- fina accentuare a interventiilor contemporane;
- apropierea cu atentie de materialele existente pe baza unor studii minutioase si interventia prudenta asupra acestora.

Un element nou in studiul din timpul proiectarii a fost acela legat de analiza materialului istoric – tencuieli, caramida (5 tipuri), piatra (2 tipuri) si lemn ca si comportare in timp si ca reactie la interventia din anii '70. Citeva concluzii surprinzatoare au determinat solutii de restaurare diferite de cele clasice sau mixte date prin caietele de sarcini.
Materialele nou folosite au fost alese sa “imbatrineasca“ frumos in contrast usor cu suprafetele istorice, in acelasi timp ca “suport” pentru monument a fost aleasa o piatra din calcar ce ascunde spatiile din curtea de onoare dar potenteaza prin contrast si “reinventeaza” locuri nefolosite.

alte lucrari ale acelorasi autori

Marius Miclaus, Marton Tovissi

Casa MK

Marius Miclaus, Marton Tovissi

Casa MK

comentarii [0]

Adauga comentarii