1 2

sectiunea proiecte

Dragos Bocan, Emilia Dumitrele, Loredana Gherase, Ciprian Maties, Mihai Muntoiu, Lucian-Olmu Ramneantu

Green 360

loc 4

26 voturi

amplasament:
Lima, Peru
anul:
2009
categoria:
concurs
biroul I firma:
Atelier CAAD
colaborator[i]:
suprafata:
11.858 mp
buget:
imagini:
Atelier CAAD
panouri:
3

Ansamblul rezidential de apartamente este amplasat pe panta abrupta a colinei de-a lungul soselei care urca la platoul verde din partea superioara a sitului. Aici, o platforma de observare supravegheaza evolutia constructiei, oferind priveliste asupra terenului de golf si a profilului orasului. Cladirile sunt distribuite pe verticala pentru a obtine un acces auto orizontal la nivelul de parcare al fiecarui bloc.

Ansamblul este compus din 6 cladiri de tip 'A' identice dispuse de-a lungul soselei si doua turnuri in oglinda de tip 'B' care rezolva cele doua 'colturi' create de curbele in panta prin fatade si goluri adecvate. Marele avantaj al pantei este ca fiecare apartament beneficiaza de o priveliste cu zona verde care inconjoara terenul de golf de deasupra cladirilor.

Accesul auto se realizeaza de pe strada situata in partea dinspre deal a fiecarei cladiri. Proprietarii au acces la apartamentele lor de la nivelele inferioare si superioare printr-un nivel deschis de parcaje. Fiecare apartament dispune de trei locuri de parcare supravegheate in interiorul cladirii (douasprezece locuri de parcare in fiecare cladire). Alte doua locuri de parcare pentru vizitatori se afla langa racordul la sosea. Foaierul cu acces la lift este astfel asezat incat sa fie usor accesibil, dar supravegheat de portar. Un flux separat a fost conceput pentru scarile si liftul de serviciu.

Pentru a reda o experienta dinamica si un nivel mai ridicat de intimitate am ales abordarea apartamentelor pe mai multe nivele. Doua dintre ele ocupa un spatiu pe trei nivele, iar celelalte doua sunt dispuse pe doua nivele. Fiecare dintre ele au un acces principal de la liftul central amplasat in zona de zi si un acces secundar care duce direct in zona de serviciu. In ciuda numarului mare de spatii cerute, apartamentele sunt de tip open-space. In acest scop s-au folosit pereti mobili, mai ales in zona dormitoarelor care pot fi configurate intr-o alveola, o metoda de a oferi intimitate pentru noapte sau intr-un spatiu deschis si fluid de zi care poate fi folosit ca si un al doilea living pentru familie.

Cerinta de a standardiza cladirile in doua tipuri a intrat in conflict cu nevoia de diversitate si aspect exterior jucat. Pentru a obtine spatiile cerute si pentru a reduce scara, fatadele nu au fost concepute ca simple anvelope, ci ca o serie de spatii intermediare, mai ales in partea dinspre vale. Aceste spatii sunt concepute sub forma de terase si logii deschise spre exterior, iar spatiile interioare se pot deschide sau inchide spre ele, in functie de dorinta locuitorilor prin panourile mobile de sticla.

Apartamentele, prin aceste spatii intermediare descrise mai sus si dispunerea lor pe doua-trei nivele, ofera privelisti diverse care leaga interiorul de exterior si chiar spatiile interioare intre ele. In partea dinspre strada, fatadele jucate si inaltimile verticale variabile fac orice repetitie deranjanta sa dispara, si creeaza in schimb un aspect complex al scarii umane.

Din punct de vedere structural, fiecare cladire are cateva fundatii izolate cladite pe suprafata existenta in panta. Din acestea pornesc niste piloni ramificati care sprijina structura principala. Aceasta e realizata dintr-o coaja portanta compusa din elemente oblice care se intersecteaza sub anvelopa, oferind fatadei diversitate. Structura exterioara este completata la interior prin stalpi verticali. Toate elementele de sprijin, oblice sau verticale, sunt metalice si imbracate in beton monolit. Planseele de beton sunt groase, iar grinzile nu sunt vizibile.

Constructiile concepute pot fi folosite de familii ca si spatii flexibile, dar pot fi transformate cu usurinta in spatii de birouri si servicii, atat datorita luminii cat si partitionarii flexibile a interiorului . Acest lucru poate duce la folosirea pe termen lung a proiectului.

comentarii [1]

Xperts
Foarte reusit proiect, sa speram ca in urmatorii ani o sa avem asemenea blocuri si in Timisoara !!!!

Adauga comentarii