1 2

sectiunea proiecte

Vlad Gaivoronschi, Ioan Andreescu, Sebastian Schon, Dan Munteanu, Iulia Fratila, Alex Malaescu

Scoala Stefan - Andres

loc 11

1 voturi

amplasament:
Schweich, Germania
anul:
2010
categoria:
proiect de idee
biroul I firma:
Andreescu & Gaivoronschi, Werner Shack Trier
colaborator[i]:
Consuela Schon
suprafata:
4.400 mp
buget:
1.500 euro/mp
imagini:
Dan Munteanu, Alex Malaescu, Iulia Fratila
panouri:
2

1. Conceptul urbanistic si arhitectural

S-a dorit realizarea unei interventii care, la finalul realizarii tuturor celor 4 etape de investitie, sa alcatuiasca impreuna cu cladirile scolii existente un ambient coerent, clar, cu aliniamente bine definite catre strazile importante din zona - Stefan Andres Strasse si Dietrich Bonhoeffer Strasse. In acest scop, s-a optat pentru o solutie liniara ce subordoneaza toate cladirile dispersate ale ansamblului vechi, definind profilurile stradale dar si spatiile exterioare. Corpul nou, propus din etape aditionate succesiv, pe axa longitudinala sud-nord, defineste spatii exterioare pozitive, curti conturate.
Solutia propune un dispozitiv de nuantare/ gradare a spatiului, de la public la privat prin articularea unei limite groase. Se creeaza o dialectica a barierelor successive si o materializare a spatiilor limitelor. Din acest punct de vedere, este important rolul ecranului -dominanta principala- de lamele verticale, inverzite cu vita locala salbatica, ca dispozitiv tectonic de organizare si nuantare a spatiului pietonal din zona salii de festivitati, care se metamorfozeaza apoi in ecran atectonic de umbrire si ritmare la etajele 1 si 2 ale spatiilor de invatamant.
La finalul etapei 3, catre sud, cladirea va oferi o zona cu spatii de ateliere si o sala multifunctionala, festiva, pentru activitatiile comunitatii.
Catre nord, etapa 4 (390 mp) este gandita ca un volum pe parter, liniar, landscape integrat in curtea de recreere.

2. Conceptul functional si de atmosfera interioara

Din considerente de securitate si a controlului accesului, intregul ansamblu este structurat tinand cont de unificarea celor doua accese - catre scoala existenta si catre cea nou propusa - intr-un spatiu intermediar comun, un portal urban care se relationeaza cu pietonalul generos al statiei de autobuz. De aici, elevii se pot repartiza in ambele directii, catre accese. Mai mult decat atat, acest portal acoperit joaca un rol si in relatia pietonalului cu spatiile destinate recreatiilor, curtea dinspre nord si intreg ansamblul de cladiri existente.
Functiunile administrative, spatiile profesorilor, ansamblul spatiilor din jurul salii multifunctionale si alte zone cu statut semipublic au fost amplasate la parter. Tot aici se realizeaza si conexiunea cu scoala existenta. Spatiile de invatamant au fost amplasate compact la etajele 1 si 2, beneficiind de orientarea est-vest.
Organizarea interioara are la baza principiul CASEI CA UN ORASEL in care strada interioara, libera pe inaltime integreaza intreaga atmosfera a ritmurilor si a luminii naturale. In acelasi timp, strada se dezvolta intre cele doua piese majore ale gimnaziului, aflate la cele doua extremitati, sudica si nordica pe axa longitudinala.
La sud, conform cerintelor din tema program, regasim ansamblul festiv si de socializare, format din cantina, sala de spectacole si foyerul, la care se adauga amfiteatrul deschis, dispozitiv viu al evenimentelor si interactiunii sociale.
La nord, la “piano nobile”, directia de deplasare are ca terminus spatiul bibliotecii dezvoltat pe doua niveluri, cu o fatada vitrata complet. In final, cand si ultima etapa de investitie se va desavarsi (etapa 4), din bilioteca se va putea iesi peste terasa circulabila, inverzita. La parter, dispozitivul de intrare din spatiul intermediar al portalului, este completat de prezenta salii multifunctionale, care intareste acest pol de interes. Reflexiile peliculei de apa in lumina de deasupra acestui spatiu, ii confera o atmosfera aparte, de atractor social. Acest dispozitiv acvatic are si rol ecologic, in interiorul spatiului.
In afara scarilor de evacuare amplasate conform normelor, atat amfiteatrul cat si scara libera in spatiu ce face legatura intre parter si cele doua etaje, au un rol dinamic. Alaturi de supante si pasarele, acestea sunt principalele piese ce sustin miscarea vie in interiorul spatiului. Pentru atenuarea zgomotului, peretele liber pe toata inaltimea ar trebui finisat texturat, fonoabsorbant. Sala destinata muzicii si atelierul pentru arte plastice se deschid catre o gradina suspendata peste foyerul pe doua niveluri, spatiul permitand lucrul in aer liber.
Conceptul energetic/ ecologic se bazeaza pe caracterul compact al solutiei, ventilatia naturala a spatiilor, racirea prin circulatia adiabatica si umidificarea naturala (pelicula de apa din atrium), vegetatia din hol. Sunt prevazute, de asemenea, terase inverzite peste zonele de parter, panouri fotovoltaice pe acoperis, iar fatadele sunt populate cu vita de vie salbatica.

alte lucrari ale acelorasi autori

Vlad Gaivoronschi

Casa Harmonia

Vlad Gaivoronschi

Casa Harmonia

Vlad Gaivoronschi

Locuinta Duplex

Vlad Gaivoronschi

Locuinta Duplex