1 2

sectiunea proiecte

CONSTANTIN SELARIU

INTERVENTIE IMOBIL FEDERALCOOP

loc 12

3 voturi

amplasament:
Timisoara, str. Vasile Parvan nr. 28
anul:
2009
categoria:
contractat
biroul I firma:
s.c. Acs Studio s.r.l.
colaborator[i]:
-
suprafata:
1420 mp
buget:
imagini:
Daniel Ursu
panouri:
2

Cati dintre noi au observat, plimbandu-se prin zona complexului studentesc, ruina din spatele restaurantului Camelot? Probabil ca singurii care constientizeaza prezenta imobilului, fosta albitorie pentru textile a UTT, acum cladire in proprietatea Federalcoop aflata in stare avansata de degradare, sunt locatarii din zona, pentru care acesta reprezinta un adevarat focar de infectie. Atat coaja exterioara cat si structura cladirii sunt puternic afectate, impresia generala fiind aceea de colaps iminent. In consecinta,proprietarul imobilului si-a exprimat intentia de reintegrare a locatiei in circuitul urban.
Dupa o prima analiza arhitecturala si structurala a constructiei existente, s-a adoptat solutia pastrarii morfologiei compozitionale initiale, prin restaurarea corpului turn (desi cladirea nu se afla pe lista locala de monumente istorice) si interventia la nivel de consolidare structurala si de inlocuire a zidariei exterioare la corpul hala. Ca si functionalizare, in urma analizei oportunitatilor de dezvoltare din zona, s-a hotarat integrarea la parter a unui mic supermarket, supraetajarea corpului hala cu birouri de inchiriat si amenajarea turnului ca si bar/pizzerie.
Restructurarea functionala a inceput astfel prin regandirea sistemului de acces in cladire si prin organizarea fluxurilor de circulatie noi aparute pentru fiecare activitate in parte. Accesul pietonal a fost stabilit pe strada C. Salceanu, in zona cea mai apropiata de complexul de servicii existent in imediata vecinatate. Prin intermediul unui pachet de trepte amplu se ajunge la cota parterului inalt care a fost pastrata din motive structurale. De aici traseul pietonal se imparte intre accesul direct inspre supermarket si accesul prin intermediul unui ascensor panoramic la cota etajului rezervat birourilor, respectiv la cota superioara a barului/pizzerie din corpul turn. Aprovizionarea supermarketului a fost rezolvata in cadrul curtii de acces secundar existente care deserveste cladirile de servicii invecinate. Pentru a fi satisfacut numarul necesar de locuri de stationare auto a fost reamenajata parcarea adiacenta cladirii.
Compozitional, s-a urmarit articularea volumetrica si la nivel de finisaj intre corpul turn mentinut intact si corpul hala modificat, avand ca centru de interes zona de acces, unde intervine circulatia pe verticala ca si element de legatura. Ca si finisaj pentru corpul hala, a fost propusa o coaja exterioara compusa din panouri ondulate semitransparente din policarbonat, avand vizibila in planul doi termoizolatia acoperita cu geotextil de culoare neagra.

comentarii [2]

_ANA
O interventie sensibila, ca de fapt toate lucrarile pe care acest arhitect ni le-a prezentat de-a lungul timpului. Prezentarea e iarasi frumoasa asa ca.... Felicitari!

buldogu
integrarea in sit. notiune inexistenta la f. multi. de fapt tine de profesionalism. urma de arhitectura existenta are personalitate.este frumoasa. interventia nu este la inaltime. este curajoasa, dar nu aici.

Adauga comentarii