1 2

sectiunea proiecte

LAURA TIFAN GY, ELISABETH STANCIU

CASA MICLAU

loc 2

62 voturi

amplasament:
Mosnita Noua, jud. Timis
anul:
2009
categoria:
proiect de idee
biroul I firma:
s.c. Pro-Arh s.r.l.
colaborator[i]:
-
suprafata:
450 mp
buget:
imagini:
-
panouri:
1

Proiectul, o casa unifamiliala cu o suprafata construita desfasurata in jur de 450 mp, este amplasata in Mosnita si ocupa o parcela de colt de aprox. 850 mp.

Proiectul porneste de la doua idei centrale, care transpun dorintele beneficiarilor: existenta unei sere, ca punct important al casei, pentru a adaposti colectia de plante exotice ale acestora si imbinarea de traditional si modern pentru a crea o casa ce armonizeaza cerintele diferite de intimitate, estetica dar si de experiente ale locuirii, pe care le va oferi casa.

Solutia propusa materializeaza aceste dorinte prin patru principii. Elementul tema este sera dorita, care adaposteste si o piscina, si devine partea centrala a casei, in jurul carei se grupeaza spatiile pe cele doua nivele ale casei.
In timpul verii sera se deschide, devenind o curte interioara a casei, sporind legatura cu exteriorul a principalelor spatii.

A doua dorinta se materializeaza printr-o dihotomie fata-spate a casei, subliniata si sustinuta si prin structura mixta, in cadre pentru zona centrala si posterioara a casei ce permite deschideri mai generoase cu vitraje ample iar spre strada, zidarie portanta cu dimensiuni reduse ale vitrajelor. Spre strada sunt amplasate spatii cu un caracter traditional, relativ inchise, cu o relatie clasica de parter si etaj, ce se oglindesc intr-un aspect mai traditional al fatadei principale, care permite totodata integrarea in zona rezidentiala in care este amplasata.
Spre gradina insa sunt amplasate spatii deschise pe mai multe directii spatiale, dominate de sera centrala, creandu-se legaturi vizuale netraditionale si o legatura mai directa cu exteriorul. Terasa propusa aici prelungeste spatiile inspre gradina. Vederea spre gradina tradeaza aceasta deschidere si include elemente vizuale contemporane, oglindind interiorul.

Doua principii izvoresc din dorinta de a lega cele doua jumatati ale casei, unul vizual si unul spatial. Pentru a lega experientele spatiale diferite oferite de cele doua jumatati se creaza prin traseul de acces si axialiatea elementelor centrale (acces, vitraje, piscina) o legatura perceptiva. Legatura vizuala se creeaza prin materialitate. Zidul plin de-alungul serei este placat cu piatra naturala in interior si exterior. Aceasta tema se reia in cateva zone, unindu-le: la intrarea in casa, la parapetul terasei, la semineul central ce desparte pe orizontala dar leaga pe verticala spatiile, la gard lsi a accesul pietonal, aflat tot pe axul principal al compozitiei.

Piatra ca material folosit are si rolul de a lega cele doua elemente apa si foc, care ocupa fiecare o pozitie cheie in cadrul spatiului de zi.

Gardul ce imprejmuieste proprietatea reia si el tema elementului vegetal invelit ce sta la baza volumetriei casei. Soclul gardului devine o jardiniera continua, in care este plantat gardul viu intre doua laturi delimitate de plasa de sarma. In timp plasa va fi acoperita de vegetatie si materialul vegetal va domina vizual.

Casa include cateva elemente menite sa contribuie la reducerea amprentei ei de carbon:
ziduri cu un coeficient sporit de izolatie (completate cu vitraje preformante termic, cu sisteme de obturare), surse alternative de energie folosite pentru incalzire, racire si ventilare sau sera care are un rol impartit – iarna sporeste aportul pasiv de energie solara, iar vara, prin sistemele de deschidere ale elementelor vitrate permite evacuarea aerului cald si viciat iar sistemele de umbrire o protejeaza de incalzirea excesiva. In aceast ciclu vara este inclusa si piscine, prin efectul benefic al unei oglizi de apa pentru microclimatul serei.

Deasemenea prin proiect s-a dorit realizarea unei case inteligente si "verde" folosind energii neconventionale, controlarea si gestionarea acestora in scopul economiei de energie si de a oferi un confort sporit, inclusiv prin posibilitatea de control a diferitelor elemente mobile sau de obturare care deterimina climatul interior.

comentarii [1]

Felicia
Superb, denota talent, imaginatie si multa munca pentru realizarea unui proiect ambitios

Adauga comentarii