1 2

sectiunea proiecte

IOAN ANDREESCU, LIGIA STAFIE

TERASA ACOPERITA

loc 10

4 voturi

amplasament:
Targu-Neamt, str. 1 Decembrie 1918
anul:
2009
categoria:
contractat
biroul I firma:
s.c. Andreescu & Gaivoronschi s.r.l.
colaborator[i]:
arh. Dan Munteanu, arh. Paul Cărăbas, ing. Mircea Popa
suprafata:
786 mp
buget:
100.000 Euro
imagini:
arh. Dan Munteanu, arh. Paul Cărăbas, ing. Mircea Popa
panouri:
2

Lucrarea se afla in zona de intersectie dintre aleea ce urca spre Cetatea Neamtului si strada 1 Decembrie 1918 din Targu-Neamt, intre Hotelul de 3 stele „Casa Arcasului” si Ocolul Silvic Targu-Neamt.

Momentan zona este perceputa ca fiind un „buzunar” verde la intersectia dintre cele doua strazi mai sus mentionate. Amplasarea pe aleea de urcare spre Cetate, vis-a-vis de Casa Arcasului este favorabila si justifica dezvoltarea investitiei cu profil de alimentatie publica.

Panta terenului este variabila, de aproximativ 150-200, acesta deschizandu-se si coborand cu latura lunga spre strada 1 Decembrie 1918 paralel cu aleea de acces spre Cetate.

Pe teren exista momentan o fundatie turnata la inceputul anilor ’70 care va fi partial decapata pana la cota care convine noii investitii.

Lucrarea – incadrata din punct de vedere arhitectural in categoria programelor de turism si alimentatie publica - este dezvoltata orizontal, in regim de inaltime P si este compusa din doua zone diferentiate atat din punct de vedere functional cat si structural.
Zona care adaposteste spatiile servante (bucataria, depozitele si grupurile sanitare) este concentrata intr-un corp acoperit si inchis perimetral, cu acces minimal dinspre terasa, in asa fel incat sa nu fie vizibil din perimetrul de acces. Aceasta baterie compacta a spatiilor servante este acomodata intr-un corp tubular cu sectiune dreptunghiulara din beton armat, curbat usor in plan orizontal si proiectat in asa fel incat sa preia si sa foloseasca panta naturala a terenului. Finisajul interior este din tencuieli uscate (tip ghips-carton) si zugraveli lavabile albe. Ilumiarea si aerisirea sunt asigurate prin insertia unui sir de cupolete din plexi-glass translucid in placa superioara, special prevazute in acest scop. Ventilatia este asistata de un sistem extractiv, cu un tub dispus liniar de-a lungul peretelui dinspre deal. Finisajul exterior este din zidarie de piatra naturala.

Zona terasei destinata accesului public este realizata structural dintr-o sarpanta de lemn cu o inclinatie usoara (5.2%), sprijinita pe un sistem din piramide intoarse din lemn masiv care descarca pe o serie de pile joase din beton armat imbracate in piatra. Finisajul de piatra naturala este prezent si pe zona de calcare (lespezi din piatra naturala). Soclul preia panta terenului si este finisat cu zidarie de piatra naturala atat spre interiorul cat si spre exteriorul terasei.

Accesul in incinta se realizeaza prin intermediul unei sistematizari cu paliere succesive ce urca spre terasa principala. Acest sistem de paliere asigura si accesul persoanelor cu dizabilitati motorii, fiind bordate de rampe cu panta accesibila.

Proiectarea unei terase joase si alungite a fost rezultanta intentiei de a conserva aspectul natural al sitului; interventia in panta dealului este perceputa vizual ca o fanta orizontala fina, luminoasa noaptea, care nu incarca dealul cu o prezenta masiva ci se inscrie sub o limba verde de vegetatie joasa (gazon). Structura joaca un rol estetic decisiv in aspectul terasei, preluand ideea de „coroana” de sustinere a copacilor ce populeaza terenul. Aceasta poate fi comparata cu o insiruire de elemente de sprijin usor curbata in plan, ce sustin planul sarpantei de lemn spre interior si cu vegetatie spre exterior. Terasa a fost amplasata in asa fel incat executarea ei sa nu impuna o perturbare masiva a terenului, ci sa conserve cat mai exact aspectul sau natural.

Insertia este gandita in asa fel incat structura - chiar daca nu aminteste prin forme traditionale de specificul zonei – este tributara locului prin materialitate, textura si abordare a formelor naturale ale terenului.

Peretii perimetrali plini se imbraca in zidarie de piatra naturala (cu grosime de 15, respectiv 30 cm) fixata mecanic de diafragmele din beton armat. Terasele si accesele se realizeaza cu suprafete dalate cu lespezi din acelasi tip de piatra.

alte lucrari ale acelorasi autori

IOAN ANDREESCU, PAUL CARABAS

CASA UNIFAMILIALA

IOAN ANDREESCU, VLAD GAIVORONSCHI, RADU RADOSLAV, DAN MUNTEANU

REABILITAREA ZONEI CENTRALE A MUNICIPIULUI TIMISOARA

IOAN ANDREESCU, DAN MUNTEANU

SEDIUL CFR MARFA

comentarii [7]

faiz
membedakan antara teman, kawan, teman dan kenalan. Dlink 9 agen astm a283 c agen pipa boiler agen plat abrex 400 agen plat asme516 grade70

Justlaw
Levitra Generic 10mg Amoxicillin 100mg Ct http://costofcial.com - cheap cialis Viagra Sales Outlets Can I Purchase Fluoxetine Descansar Propecia Buy Propanolol Online Australia Priligy Administracion cialis buy online Awc Pharmacy Acheter Baclofen 25mg Priligy Sevilla Cialis 20 Mg Prezzo In Farmacia http://costofcial.com - cialis Doxycycline Hyclate 100mg Tablet

WE Alexandru
proiectul e mai mult decat o terasa, este un mod de abordare, un mod de a gandi un proiect. rezultatul mai mult decat exceptional.

ghinda
pardon...intentionam sa scriu "complexitate"

ghinda
Intr-adevar lucrarea este rezolvata cu mare rafinament si eleganta, iar programul este de o comlexitate deosebita demna de anuala de arhitectura. :)

Alexandra
Draga mea, nu conteaza programul de arhitectura, ci felul in care este rezolvata lucrarea.

ghinda
Chiar asa domn' profesor, sa defilati cu o terasaaa?

Adauga comentarii